skip to Main Content
Schroth метода за работа на деформитети на ‘рбетот

Schroth метода за работа на деформитети на ‘рбетот

Од неодамна станавме сертифицирани Шрот терапевти. Од сега во нашиот центар може да се третираат сколиози и кифози, кај деца, адолесценти и возрасни. Шрот методата е една од најпознатите неинвазивни методи за работа на сколиози во светот и нејзината примена…

Вежби за карлично дно во бременост и постпартум

Вежби за карлично дно во бременост и постпартум

Се повеќе се зборува за важноста од физичка активност во текот на бременоста. Дури и тоа да е само пешачење, бенефитите за мајката и плодот се бесконечни. Нешто на кое што треба да се даде дополнителен фокус се вежбите за…

Дијастаза

Дијастаза

Нешто што е доста актуелно во последно време е активно зборување за дијастазата, како може да ја превенираме и доколку ја имаме како можеме да ја третираме. Тргнувајќи од фитнес тренери кои се повеќе се едуцираат на оваа тема, до…

Третман на постоперативни лузни

Третман на постоперативни лузни

Што е лузна? Сите ткива во телото се формирани од влакна на колаген. Кога влакната на колагенот се слоевито наредени им даваат сила и еластичност на ткивата. Но доколку настане некоја повреда на меките ткива, оперативен зафат или некоја скршеница,…

Лордоза

Лордоза

Што е лордоза? Лордозата е природно искривување во лумбалниот ‘рбет. Но кај некои луѓе оваа нормална кривина е премногу изразена и нагласена. Се карактеризира со впечатлива вдлабнатина во лумбалниот дел, карлицата е навалена кон напред и стомакот е испакнат повеќе…

Ергон IASTM

Ергон IASTM

Асистирана мобилизација на меките ткива со помош на инструменти, или IASTM. Ергон е холистички третман кој што ги таргетира меките ткива и фасцијата со помош на нерѓсувички инструменти специјално дизајнирани за потребите на третманот. Со употреба на Ергон се третираат…

Грчеви во мускулите

Грчеви во мускулите

Мускулен грч е ненадејно, безволно згрчување на еден или група на мускули. Најчесто се случуваат по физичка активност. Кај некои луѓе грчевите знаат да се појават навечер, за време на спиење и тоа најчесто се згрчувања мускулатурата на нозете. Друга…

Респираторна гимнастика по ковид

Респираторна гимнастика по ковид

Еден од третманите при справување со Ковид е респираторната гимнастика. Нарушувањето на фунцкиите на дишењето е една од најчестите компликации со Ковид.  Вежбите за дишење е препорачливо да се работат во проветрена просторија или пак надвор на воздух. Не треба…

Примена на топло-ладни процедури

Примена на топло-ладни процедури

Дали треба да се примени топла или ладна облога зависи од потребата и состојбата. Најчесто ладни облоги се нанесуваат на акутни повреди за да се намали болката, додека топлите облоги се користат во хроничната фаза, како начин за загревање на…

Криотерапија, третман со ладни облоги

Криотерапија, третман со ладни облоги

Криотерапија представува третман со нанесување на ладни облоги локално или пак изложување на целото телото на ниски температури. Локално криотерапија може да се нанесе преку ладни пакувања, држење на лед, масажа со лед, спреј за ладење како и локални ладни…

Back To Top