skip to Main Content

БЛОГ

Schroth метода за работа на деформитети на ‘рбетот

Од неодамна станавме сертифицирани Шрот терапевти. Од сега во нашиот центар може да се третираат…

Мисловен процес и болка

Веќе е добро познатo за поврзаноста на мисловниот процес и исходот од третманот на оние…

Вежби за карлично дно во бременост и постпартум

Се повеќе се зборува за важноста од физичка активност во текот на бременоста. Дури и…

Дијастаза

Нешто што е доста актуелно во последно време е активно зборување за дијастазата, како може…

Третман на постоперативни лузни

Што е лузна? Сите ткива во телото се формирани од влакна на колаген. Кога влакната…

Лордоза

Што е лордоза? Лордозата е природно искривување во лумбалниот ‘рбет. Но кај некои луѓе оваа…

Ергон IASTM

Асистирана мобилизација на меките ткива со помош на инструменти, или IASTM. Ергон е холистички третман…

Грчеви во мускулите

Мускулен грч е ненадејно, безволно згрчување на еден или група на мускули. Најчесто се случуваат…

Респираторна гимнастика по ковид

Еден од третманите при справување со Ковид е респираторната гимнастика. Нарушувањето на фунцкиите на дишењето…

Хронична болка и нејзината поврзаност со оштетување на ткивата

Сеуште постои верување дека болката која што ја чувствуваме три месеци по повредата е тесно…

Дискус хернија, анатомија, третман и прогноза

На ваше големо барање ќе ја обработиме детално темата за диксус хернија. Што е дискус…

Вежби за дишење и нивното значење во справување со хроничната болка

Вежбите за дишење имаат многу бенефити. Намалување на стресот и анксиозноста, подобрување на белодробниот капацитет…

Примена на стегачи и ортози за зглобовите

Постојат различни стегачи и ортози кои што се користат за различни повреди и состојби. Важно…

Справување со акутни повреди (R.I.C.E)

Најчесто оваа метода се користи кај спортски повреди, односно повреди кои што ги зафаќаат екстремитетите.…

Примена на топло-ладни процедури

Дали треба да се примени топла или ладна облога зависи од потребата и состојбата. Најчесто…

Криотерапија, третман со ладни облоги

Криотерапија представува третман со нанесување на ладни облоги локално или пак изложување на целото телото…

Зошто чувствуваме болка во мускулите при долго седење?

Мускулите имат многу рецептори во нив. Па со тоа при било каква промена во притисок,…

Појаси за ‘правилна’ постура

Што е правилна постура? Дали немањето на правилна постура е причина за болка во грбот?…

Дијагностички снимки и нивното значење

Дијагностичките снимки се прават кога имаме некоја траума или пак необјаснета болка. Исто така тие…

Митови поврзани со масажата

Постојат многу митови кои што сеуште кружат за масажата. Некои стари уверувања кои што е…

Мануелна терапија во акутна фаза

Под мануалена терапија спаѓаат масажите, мобилизација на зглобови и манипулација на зглобови(киропрактика). Сите типови на…

Дали крцкањето на зглобовите може да предизвика артритис?

Сигурно сте слушнале фрази како “Не ги крцкај зглобоите на рацете/вратот, ќе имаш проблеми подоцна…

Мобилност наспроти истегнување

При секој кинезитерапевтски третман се вклучуваат вежби за мобилност и вежби за истегнување. Во зависност…

Важноста од активен пристап во физиотерапијата

За било каква состојба да станува збор, активниот пристап во физиотерапијата е неизбежен. Под активен…

Митови за хронична болка

Постојат многу митови поврзани со хроничната болка. Со напредок на технологијата и со многу истражувања…

Разлика помеѓу хронична и акутна болка

Болката може да биде акутна или пак хронична. Тие се разликуваат по времетраењето и механизмите,…

Back To Top