skip to Main Content

Респираторна гимнастика по ковид

Еден од третманите при справување со Ковид е респираторната гимнастика. Нарушувањето на фунцкиите на дишењето е една од најчестите компликации со Ковид. 

Вежбите за дишење е препорачливо да се работат во проветрена просторија или пак надвор на воздух. Не треба да траат подолго од 20 минути и интензитетот на вежбите треба да биде соодветен за вашата физичка подготвеност и општото здравје. Мускулите на рамената, вратот и градниот кош секогаш треба да се релаксирани. Издишувањата е препорачливо да се секогаш подолги од вдишувањата. Длабоките вдишувања се повторуваат од 3 до 5 пати за да се избегне хипервентилација (пребрзо дишење).

Дијафрагмалното дишење ја обновува функцијата на белите дробови. Дишењето на нос ја зајакнува дијафрагмата и го стимулира нервниот систем да се опушти и обнови. Кога се закрепнува од Ковид важно е да не се забрзува процесот на закрепнување.

Дел од вежбите за дишење може да ги најдете на следните линкови.

https://www.instagram.com/p/CJED_I-L-YX/

https://www.instagram.com/p/CJGNxwArjr8/

Back To Top