skip to Main Content

Грчеви во мускулите

Мускулен грч е ненадејно, безволно згрчување на еден или група на мускули. Најчесто се случуваат по физичка активност. Кај некои луѓе грчевите знаат да се појават навечер, за време на спиење и тоа најчесто се згрчувања мускулатурата на нозете.

Друга група на мускули каде што најчесто се случуваат згрчувања се:

 • На предна и задна ложа
 • На стапалата
 • На дланките
 • На рацете
 • На абдоменот
 • По линија на градниот кош
 • На лумбалниот ‘рбет

Што предизвикува грч во мускулот?

 • Преголема оптеретеност на мускулите. Ова е една од најчестите причини за грчеви во мускулите.
 • Дехидрација.
 • Ниско ниво на електролити како што се калиум, магнезиум и калциум.
 • Кога имате проблеми со нервите настанати од некоја повреда на ‘рбетот.
 • Бременост
 • Користење на одредени лекови.

Најчесто со мускулни грчеви се соочуваат луѓе кои се доста физички активни или имаат физичка работа. Исто така грчеви се појавуваат кај бремени жени, атлетичари и луѓе кои што имаат некаков медицински проблем со тироидната жлезда или нервите.

Третман на грчеви во мускулите

За олеснување на болката од грчевите може да направите нежна масажа, раздвижување и нежно истегнување до граница на болка. Секогаш гледајте да бидете добро хидрирани доколку имате често грчеви во мускулите, да внесувате магнезиум од 365 до 400 мг дневно и да одмарате почесто во текот на денот доколку работата ви е физичка. За време на грчот може да аплицирате топли облоги за опуштање на мускулатурата.

Кога треба да посетите здравствен работник за грчеви во мускулите?

Мускулните грчеви се најчесто безопасни и се смируваат сами од себе по неколку минути. Но доколку се случи тие да:

 •  Tраат долг период.
 •  Да не се смируват по истегнување, масажа и внесување на течности 
 • Да се пропратени со црвенило, оток и топлина.
 • Се пропратени со мускулна слабост.

Во овие случаи треба да посетите доктор за да се исклучи некое посериозно заболување.

Во секој друг случај, само применувајте ги советите од погоре и ќе видите значително намалување на фрекфенцијата на мускулните грчеви.

Back To Top